Urząd Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego

„Eko kuchnia zero waste – warsztaty bez marnowania z Katarzyną Gubałą”

Gmina Ostrowiec Świętokrzyski zaprasza mieszkańców do udziału w bezpłatnych warsztatach realizowanych w ramach kampanii edukacyjno – informacyjnej „EKO OSTROWIEC” dotyczącej zapobiegania powstawaniu odpadów i właściwego postępowania z odpadami.

 

 

Zapraszamy Was w zieloną podróż! Razem krok po kroku dowiemy się czym są ekologiczne dania bez marnowania. Być może nasze podpowiedzi na stałe wejdą do Waszego codziennego menu i sprawią, że gotowanie eko zacznie być szybkie, łatwe i przyjemne. Idea ekologicznej, odpowiedzialnej społecznie kuchni ma na celu zachęcenie Was do działań związanych z nie marnowaniem jedzenia, ekologią i postawami prozdrowotnymi. Macie ochotę na kulinarne eksperymenty pod okiem fachowca i diet coacha?

Te warsztaty eko kuchni krok po kroku są właśnie dla Was! W naszej lokalnej i sezonowej kuchni postawimy na kiszonki, oleje tłoczone na zimno i poszanowanie produktu regionalnego. Nie zabraknie warzyw strączkowych, kasz i miejscowych ziół. 

Zadbajcie o Planetę z Katarzyną Gubałą, telewizyjną osobowością i ekspertem kulinarnym „Pytania na śniadanie”, autorką książek kulinarnych m.in. bestsellerowej „Warzywa górą. Od korzeni po liście!”, która szkoli z zielonego menu najlepszych szefów kuchni w Polsce. Zabierzcie ze sobą dobrą energię i dołącz do naszej zielonej ekipy kulinarnej! Zapraszamy na wykład, warsztaty kulinarne i wspólną biesiadę wokół kuchni bez marnowania!

 

 

 

Menu „Eko kuchnia zero waste – warsztaty bez marnowania z Katarzyną Gubałą”: 

  • cukiniowe roladki na obierkach nadziewane domowej roboty pastą ze strączków z łąkowymi ziołami i jadalnymi kwiatami,
  • pesto z nacią młodej marchwi, pietruszki i liśćmi rzodkiewek na orzechach włoskich prosto z działki podawane z gotowanymi ziemniaczkami i olejem lnianym tłoczonym na zimno,
  • roślinna pasztetowa podana na czerstwym pieczywie na ekologicznych kiszonkach z użyciem naci, ziół i fermentacji,
  • zupa na kiszonkach z bukietem warzyw i aromatycznymi ziołami,
  • miniburgerki a’la szarpana wieprzowina z sałatką colesław na liściach kalafiora i limonce,
  • kulki mocy na kaszy jaglanej z dnia poprzedniego toczone w suszonych malinach lub kawie zbożowej.


 

Rejestracja na warsztaty: https://warsztaty.eko-ostrowiec.pl/
Liczba miejsc ograniczona

Katarzyna Gubała

Ekoosobowość i wege ambasadorka. Promuje zdrowy styl życia i kuchnię bez marnowania w telewizji śniadaniowej, ekspertka zdrowego żywienia i kucharz w „Pytanie na śniadanie”. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Wege w kwadrans i Wege energia. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i przedstawicielami świata kulinarnego. Przeszkoliła ponad 120 restauracji z kuchni wege i diet wykluczeniowych. Jako diet coach doradza szefom kuchni w układaniu roślinnego menu. W wege biznesie pomaga wielkim koncernom (także zakłady mięsne), sieciom hoteli, restauracjom, barom sushi, cateringom dietetycznym, a nawet barom mlecznym. Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Redaktor naczelna lifestylowego magazynu „Boska beztroska”. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl

 

 

Warsztaty realizowane w ramach projektu pn. „Organizacja systemu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych z PSZOK w Ostrowcu Świętokrzyskim” współfinansowanego ze środków Program Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko 2021-2027, Priorytet FENX.01 Wsparcie sektorów energetyka i środowisko z Funduszu Spójności, Działanie FENX.01.04. Gospodarka odpadami oraz gospodarka o obiegu zamkniętym. Typ projektu: Systemy selektywnego zbierania odpadów komunalnych uwzględniające rozwiązania dotyczące zapobiegania powstawaniu odpadów, w tym ponowne użycie.

 

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności