Zielone gotowanie bez marnowania - warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą
18 i 19 listopada o godz. 17:00 w hali MOSiR przy ul. Świętokrzyskiej odbędą się warsztaty kulinarne w duchu ekologii i niemarnowania żywności. Uczestnicy dowiedzą się, jak w prosty sposób przygotowywać zdrowe, ekologiczne dania bez marnowania produktów, wykorzystując lokalne i sezonowe składniki.
Warsztaty poprowadzi Katarzyna Gubała - ekspertka kulinarna znana z programu "Pytanie na śniadanie", autorka popularnych książek o kuchni roślinnej, w tym bestsellera "Warzywa górą. Od korzeni po liście!". Na co dzień szkoli najlepszych szefów kuchni w Polsce z tworzenia zielonych, zrównoważonych menu. W programie przewidziano wykład, warsztaty kulinarne oraz wspólną biesiadę przy stole pełnym roślinnych smaków i inspiracji. Uczestnicy wspólnie przygotują m.in.: cukiniowe roladki na obierkach z pastą ze strączków i łąkowymi ziołami, pesto z naci marchwi, pietruszki i liści rzodkiewki; roślinną pasztetową na czerstwym pieczywie z kiszonkami; zupę na kiszonkach z bukietem warzyw; miniburgery a’la szarpana wieprzowina z sałatką colesław na liściach kalafiora, a na deser - kulki mocy z kaszy jaglanej toczone w suszonych malinach lub kawie zbożowej.
Wszystko to w duchu poszanowania dla planety, zdrowia i dobrego smaku.
Liczba miejsc jest ograniczona. Rejestracja odbywa się poprzez stronę: https://warsztaty.eko-ostrowiec.pl/
Spotkania realizowane są w ramach projektu pn. "Organizacja systemu selektywnej zbiórki odpadów komunalnych z PSZOK w Ostrowcu Świętokrzyskim", współfinansowanego ze środków Programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko 2021–2027, Priorytet FENX.01 "Wsparcie sektorów energetyka i środowisko z Funduszu Spójności", Działanie FENX.01.04 "Gospodarka odpadami oraz gospodarka o obiegu zamkniętym".


